Tautsaimniecības komisija: nelielos iepirkumos tikai uzvarētājam vajadzētu iesniegt visus kvalifikācijas dokumentus

(23.02.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 23.februārī, gatavojot izskatīšanai 2.lasījumā grozījumus Publisko iepirkumu likumā attiecībā uz tā saucamajiem „mazajiem” iepirkumiem, konceptuāli atbalstīja ieceri, ka valsts un pašvaldības iepirkumos visus kvalifikācijas dokumentus būtu jāiesniedz tikai uzvarētājam.

Tas uzņēmējiem ļautu ievērojami ietaupīt laiku un resursus, kas šobrīd jātērē, lai savāktu visus pasūtītāja prasītos dokumentus, deputātiem uzsvēra Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji.

„Jau tagad likumā konkursiem par mazākām summām noteiktas vienkāršākas prasības nekā tas ir lielajos iepirkumos. Taču bieži vien pasūtītājs, vēloties nodrošināties pret visu, no uzņēmējiem sagaida neskaitāmus papīrus, lai gan likums to neprasa. Galu galā iepirkumā uzvar tikai viens no pretendentiem, bet pārējie ir iztērējuši laiku un finanšu resursus,” skaidroja komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Tāpēc atbalstām ieceri, ka, lai piedalītos iepirkumā, būtu jāapliecina atbilstība iepirkuma nosacījumiem un visi līguma noslēgšanai nepieciešamie dokumenti jāiesniedz tikai uzvaras gadījumā.”

Komisijas deputāti aicināja Iepirkumu uzraudzības biroja speciālistus kopā ar uzņēmēju pārstāvjiem izstrādāt konkrētu priekšlikumu likumprojektam, ko varētu skatīt, likuma grozījumus gatavojot 3.lasījumam.

Plānots, ka šāda vienkāršota prasība attieksies uz iepirkumiem, kuru paredzamā līgumcena ir robežās no 3000 līdz 20000 latu. Publisku būvdarbu gadījumā līgumcena būtu robežās no 10 līdz 120 tūkstošiem latu.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt