Enerģētikas apakškomisija pārrunā Nīderlandes pieredzi, liberalizējot gāzes tirgu

(16.02.2010.)

Saeimas Enerģētikas apakškomisijas deputāti otrdien, 16.februārī, tiekoties ar Nīderlandes valsts kompānijas „GasUnie” pārstāvjiem, pārrunāja, kā tranzīta paplašināšanai efektīvi izmantot infrastruktūru un ģeogrāfisko stāvokli.

„Aiz kalniem nav brīdis, kad arī Latvija atvērs dabasgāzes tirgu. Stratēģiski izmantojot Latvijas priekšrocības, varam kļūt par reģionam būtisku dabasgāzes sadales centru,” uzsver apakškomisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Nīderlandes pieredze liecina, ka, liberalizējot gāzes tirgu, iespējams būtiski paplašināt gāzes piegādātāju un pircēju loku.”

Kompānijas „GasUnie” pārstāvis Sēss Hits (Cees Hut) skaidroja, ka Nīderlandē gāzes tirgus liberalizācija notika 2005.gadā un enerģētikas uzņēmums tika sadalīts divās atsevišķās kompānijās. Viena no tām nodarbojas ar gāzes transportēšanu un infrastruktūras objektiem, savukārt otra - ar gāzes tirdzniecību.

Deputāti noskaidroja, ka Nīderlandes valsts īpašumā esošā kompānija ir veikusi būtiskas investīcijas infrastruktūrā, līdz ar to izveidoti starpsavienojumi ar citām valstīm, savukārt bijušās gāzes ieguves vietas tiek izmantotas kā glabātuves.

Apakškomisijas priekšsēdētājs pauda uzskatu, ka, lai nodrošinātu energoresursu piegādes nepārtrauktību Eiropas Savienības dalībvalstīm, būtu jāveido dabas gāzes stratēģiskās rezerves, līdzīgi, kā tas tiek darīts ar naftas produktiem. Nīderlandes kompānijas pārstāvis atzina, ka šāda ideja pašlaik tiek apsvērta.
 
Nīderlandes gāzes kompānija uzskata, ka atjaunojamo energoresursu izmantošana jāpaplašina, tam pielāgojot arī transportēšanas infrastruktūru. Nākotnē atjaunojamo energoresursu īpatsvars aizvien pieaugs, taču dabasgāzes pieejamība tirgu padarīs drošu un stabilu, teica S.Hits.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde