Saeimas komisija uzdod rast finansējumu Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijai

(04.02.2010.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdien, 4.februārī, uzdeva Kultūras ministrijai (KM) rast finansējumu Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas uzturēšanas izdevumu segšanai.

Komisijas deputāti pauda sašutumu par KM nespēju piešķirt nepieciešamo finansējumu mazākumtautību biedrībām un aicināja atbildīgo ministriju līdz 8.februārim izstrādāt priekšlikumus papildu finansējuma avotam.

„Cilvēktiesību komisija uzskata, ka izveidojusies situācija ir nepieņemama, jo atbildīgo amatpersonu rīcība apdraud dažādu tautību kultūras mantojumu saglabāšanu,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene. „Vai tiešām ministrija, kas tik lielus līdzekļus tērē dažādiem kultūras projektiem, nevar dažus tūkstošus novirzīt mazākumtautību atbalstam?” vaicāja komisijas priekšsēdētāja.

Kultūras ministrija, kuras pārraudzībā ir Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācija, iepriekš atteicās nodrošināt šajā gadā nepieciešamo finansējumu biedrības ēkas uzturēšanai. Kā deputātiem skaidroja asociācijas valdes priekšsēdētājs Rafi Haradžanjans, ar KM dotāciju šim gadam - 6309 latiem - nevar uzturēt pat asociācijas namu, un jau 9.februārī AS Rīgas Siltums plāno atslēgt namam apkuri. Šogad asociācijas uzturēšanai nepieciešami 11,7 tūkstoši latu. 

KM valsts sekretāres vietnieks Uldis Lielpēters gan norādīja, ka arī citām ministrijas pārraudzībā esošajām institūcijām šajā gadā ir samazināts finansējums, tomēr viņš apliecināja gatavību līdz pirmdienai rast papildu finansējumu.

Tāpat Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija uzdeva KM kopīgi ar asociāciju meklēt iespējas piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus asociācijas darbības nodrošināšanai, kā arī deleģēt nevalstiskajam sektoram atsevišķas ministrijas funkcijas, kas skar mazākumtautību jautājumus.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt