Saeimas komisija: tiesībsargam ciešāk jāsadarbojas ar Valsts kontroli un KNAB

(02.02.2010.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 2.februārī, pēc tiesībsarga Romāna Apsīša uzklausīšanas aicināja Tiesībsarga biroju ciešāk sadarboties ar Valsts kontroli un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju.

Komisija novērtēja Tiesībsarga biroja paveikto, arī samazināta budžeta apstākļos godprātīgi pildot uzdotās funkcijas, un aicināja aktīvāk rosināt izmaiņas likumdošanā, lai veicinātu labas pārvaldības principa īstenošanu valsts pārvaldē.

„Tiesībsarga biroja un Valsts kontroles konstatētie pārkāpumi liecina, ka valstī aizvien nesokas ar labas pārvaldības principa ievērošanu. Tādēļ aicinām Tiesībsarga biroju veidot ciešāku sadarbību ar Valsts kontroli un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, lai operatīvi apmainītos ar informāciju un novērstu turpmāku valsts līdzekļu izšķērdēšanu,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Tiesībsargs R.Apsītis skaidroja, ka samazināta finansējuma apstākļos birojs kopš pērnā gada maija strādā nepilnu darba nedēļu. Tiesībsarga birojā likvidēta departamentu un nodaļu struktūra, un patlaban tajā strādā 24 juriskonsulti un 9 atbalsta darbinieki. Līdzekļu ietaupījums rasts, arī atsakoties no komandējumiem un piedāvājot izīrēt daļu no biroja telpām.

2009.gadā Tiesībsarga birojs izskatījis 2586 iesniegumus un sniedzis 1157 mutvārdu konsultācijas. Pērn ierosinātas 375 pārbaudes lietas, no tām 35 - pēc tiesībsarga iniciatīvas.

Arī aizvadītajā gadā viens no aktuālākajiem jautājumiem bija tiesības uz taisnīgu tiesu. Palielinājies tādu sūdzību skaits, kurās iedzīvotāji sūdzas par iejaukšanos privātajā dzīvē. R.Apsītis deputātus informēja, ka šajā gadā biroja prioritātes būs personu ar invaliditāti sociālais nodrošinājums un īpašumtiesību aizsardzība piespiedu nomas gadījumos.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde