Saeimas komisija: Latvijai jākļūst par nozīmīgu nemilitāro kravu tranzīta ceļu uz Afganistānu

(22.01.2010.)

Latvijai jākļūst par vienu no galvenajām nemilitāro kravu tranzīta valstīm NATO vadīto starptautisko drošības spēku Afganistānā, izskatot Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Savienības (ES) Ārējo attiecību padomei, piektdien, 22.janvārī, secināja Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti.

„Šī iniciatīva ir pilnībā atbalstāma. Latvijai jākļūst par nozīmīgu spēlētāju nemilitāro sauszemes kravu transportēšanā uz Afganistānu,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. Šī brīža ekonomiskajā situācijā tas ir īpaši būtiski, jo katrs Latviju šķērsojušais vilciena sastāvs Latvijai dod vairāku desmitu tūkstošu latu lielu finansiālu ieguvumu, atgādina komisijas priekšsēdētāja. Viņa aicina kravu pārvadāšanu organizēt tādā veidā, lai tas sniegtu maksimāli iespējamo ieguldījumu Latvijas ekonomikā.

Ārlietu ministrijas Eiropas departamenta direktors Indulis Ābelis deputātus informēja, ka Ministru kabinets kravu transportēšanai ir izvēlējies divus Dānijas loģistikas uzņēmumus.

Pārrunājot kopējo drošības situāciju Afganistānā, deputāti noskaidroja, ka drīzumā gaidāmas vairākas starptautiskas konferences, kurās tiks diskutēts par koordinācijas uzlabošanu starp starptautiskajiem spēkiem un Afganistānas valdību.

Šogad Latvija palielinās savu iesaisti ES policijas misijā Afganistānā un valdība ir atvēlējusi 10 000 latu attīstības sadarbības projektu īstenošanai, informēja Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Komisija šodien apstiprināja arī Latvijas nacionālo pozīciju ES Vispārējo lietu padomei, kurā tiks prezentētas Spānijas prezidentūras prioritātes. Lai plašāk diskutētu par prezidentūras darba akcentiem, trešdien, 27.janvārī, komisijai plānota tikšanās ar Spānijas, Zviedrijas un Ungārijas vēstniekiem.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt