Ē.Zommere: Baltijas valstu sadarbība jāpaceļ jaunā kvalitātē

(21.01.2010.)

Saeimas deputāti, kas Latvijas parlamentu pārstāv Baltijas Asamblejā (BA), trešdien, 20.janvārī, tiekoties ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, vienojās stiprināt sadarbību starp BA un Baltijas Ministru padomi un veicināt kopīgu sadarbības partnerību, īstenojot projektus starp visām Baltijas valstīm.

„Abu šo institūciju darbam jābūt koordinētam, un, dažādojot sadarbības instrumentus, iespējams daudz efektīvāk realizēt triju valstu nacionālās intereses un ārpolitiskos mērķus,” uzsver BA Latvijas delegācijas vadītāja Ērika Zommere. „2010.gadā Latvija ir Baltijas Asamblejas prezidējošā valsts, un vēlamies izmantot šo iespēju, lai Baltijas valstu sadarbību paceltu jaunā kvalitātē.”

Saeimas deputāti aicināja Ministru prezidentu, tiekoties ar Lietuvas un Igaunijas valdību vadītājiem, pārrunāt vairāku kopīgu projektu īstenošanas perspektīvas.

Efektīvāk jāveicina ciešāka valstu sadarbība veselības aprūpes jomā, piemēram, kopīgi iepērkot medicīnas iekārtas un medikamentus, kā arī pierobežā veidojot kopīgus veselības centrus, uzskata BA Latvijas delegācija. Tāpat perspektīva ir kopīgu projektu īstenošana augstākās izglītības un zinātnes telpā un nodokļu politikas jomā.

Sarunā ar deputātiem V.Dombrovskis atzina, ka kopīgi Baltijas valstu projekti varētu pretendēt uz augstāku atbalsta intensitāti no Eiropas Savienības struktūrfondiem. Ministru prezidents pauda gatavību veidot speciālās darba grupas ar projektu īstenošanu saistītos jautājumos.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta 1991.gada 8.novembrī ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. Baltijas Asambleju veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.

Savukārt 1994.gada 13.jūnijā izveidotā Baltijas Ministru padome ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību sadarbības institūcija. Tās augstākā lēmējinstance ir valdības vadītāju tikšanās, kas notiek vismaz vienreiz gadā. Baltijas Ministru padomes uzdevums ir nodrošināt sadarbības nepārtrauktību Baltijas valstu izpildvaras līmenī. Baltijas Ministru padome pieņem lēmumus par BA ieteikumu izpildi, risina būtiskus jautājumus Baltijas sadarbības kontekstā, izstrādā un ievieš nepieciešamos pasākumus, lai veicinātu plašu un saturīgu savstarpējo sadarbību.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā