Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze: valstij uzņēmēji jāmotivē maksāt nodokļus (foto)

(14.12.2009.)

Politiķiem uzņēmējos jārada pārliecība, ka nodokļos samaksātā nauda nonāks tam paredzētajam mērķim, pirmdien, 14.decembrī, parlamentā atklājot semināru par godīgu uzņēmējdarbību, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

„Šodienas ekonomiskā realitāte skaudri liek apjaust ēnu ekonomikas un nodokļu politikas aktualitāti un nozīmību,” teica Gundars Daudze. „Lai nodrošinātu bezmaksas izglītību, kvalitatīvu veselības aprūpi un drošību uz ielām, valstij ir vajadzīgi līdzekļi. Uzņēmēji, kas darbojas ēnu ekonomikā, ne tikai nepilda saistības pret valsti, bet arī kropļo konkurenci.”

„Uzņēmēji ir tie, kas nopelna naudu un rada labklājības pieaugumu. Savukārt valstij likumdevēja un izpildvaras personā ir jārada motivācija nodokļus maksāt,” pauda Saeimas priekšsēdētājs.

Saeimas un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) organizētajā seminārā „Godīga uzņēmējdarbība pret ēnu ekonomiku - nodokļu politikas loma godīgas konkurences nodrošināšanā”, piedaloties Saeimas deputātiem, atbildīgo iestāžu un uzņēmēju pārstāvjiem, tika pārrunāti pasākumi, lai mazinātu ēnu ekonomiku un nodrošinātu valsts budžeta ieņēmumus.

„Dažādu nozaru pārstāvji prezentēja savus priekšlikumus, un tagad dialogs jāturpina Saeimas komisijās. Lai izvērtētu kopīgi īstenojamo pasākumu ieviešanu, plānojam nākamā gada jūnijā ar uzņēmēju pārstāvjiem plašākā lokā tikties atkārtoti,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa.

LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs atgādināja pētījuma rezultātus, ka ēnu ekonomika mūsu valstij gadā nodara 3,6 miljardus latu lielu kaitējumu. Uzņēmēji aicināja īstenot pasākumus, kas aizsargātu godīgu konkurenci un ierobežotu kontrabandu, korupciju un nodokļu nemaksāšanu. Tāpat tika uzsvērta nepieciešamība mazināt administratīvos šķēršļus, kā arī nodokļu politikas izmaiņas veikt plānoti un saskaņoti.

Saeima un LDDK plāno vienoties par veicamajiem pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences aizsardzībai. Saeimas frakcijas šīs nedēļās laikā izvērtēs LDDK piedāvātos sadarbības priekšlikumus.

Fotogrāfijas no semināra pieejamas: www.flickr.com/saeima  
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā