Saeimas komisija noslēdz darbu pie Pacientu tiesību likuma

(10.12.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ceturtdien, 10.decembrī, pirms trešā lasījuma atbalstīja jaunā Pacientu tiesību likuma projektu.

Likumprojektā noteiktas pacienta un viņa tuvinieku tiesības piekrist vai atteikties no ārstniecības, tiesības uz kvalitatīvu, laipnu un cieņpilnu ārstēšanu un aprūpi, tiesības uz informāciju par slimības diagnozi, izmeklēšanu un ārstniecības procesu, kā arī tiesības izvēlēties ārstniecības personu un ārstniecības iestādi. Likumprojektā īpaša uzmanība pievērsta nepilngadīga pacienta tiesībām. Tāpat likums aizsargās pacienta intereses, iesaistoties klīniskā pētījumā.

Jaunajā likumā būs arī normas, kas pacientam vai viņa pārstāvim paredz tiesības uz atlīdzību par ārstniecības procesā veselībai vai dzīvībai nodarīto kaitējumu, kā arī morālo kaitējumu. Atlīdzība ar pacienta dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu varēs sasniegt 100 000 latu, bet par morālo kaitējumu - 5000 latus.

Atlīdzību izmaksās no jaunveidojama Ārstniecības riska fonda, kurā ārstniecības iestādes iemaksās ārstniecības riska valsts nodevu.

Atlīdzību varēs saņemt sākot no 2012.gada 1.jūlija par kaitējumu, kas nodarīts pēc 2012.gada 1.janvāra.

Likumprojekts detalizētāk skaidro patlaban spēkā esošās pacientu tiesības, lielāku uzsvaru liekot uz pacienta aktīvu līdzdarbību ārstniecības procesā.

Galvenie pacientu tiesību pārkāpumi patlaban saistīti ar to, ka pacienti nesaņem pilnīgu un saprotamu informāciju par ārstēšanas un izmeklēšanas gaitu un alternatīvām ārstniecības metodēm. Tāpat pēc pirmā pieprasījuma nav iespējams saņemt medicīniskās dokumentācijas kopijas. Tiek saņemtas arī pacientu sūdzības par stacionēšanas atteikumu, ģimenes ārstu nevēlēšanos doties mājas vizītēs, kā arī nesavlaicīgu nosūtīšanu uz izmeklējumiem un konsultācijām, norāda likumprojekta autori.

Ar jauno likumu plānots vienuviet noteikt patlaban dažādos normatīvajos aktos ietvertās pacientu tiesības. Tās patlaban regulē Ārstniecības likums, likums „Par prakses ārstiem”, Patērētāju tiesību aizsardzības likums, Civillikums, atsevišķi Ministru kabineta noteikumi, kā arī citi dokumenti.
 
Par jaunā likuma pieņemšanu 3.lasījumā vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī