Frakciju viedokļi 2011.gada 17.novembrī

(21.11.2011.)

Vadītāja. Labdien, cienījamie radioklausītāji! Jūsu uzmanībai skan „Frakciju viedokļi”, un turpmākajās minūtēs Saeimas deputāti jums pastāstīs par šodien Saeimā skatītajiem jautājumiem un arī citām aktualitātēm.

Pirmajam šodien vārds politisko partiju apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas deputātam Valērijam Agešinam. Lūdzu!

V.Agešins (SC).

Paldies.

Labdien, cienījamie radioklausītāji! „Saskaņas Centra” frakcija šodien vienbalsīgi atbalstīja Jaroslava Streļčenoka iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā.

Streļčenoka kungs uz „Saskaņas Centra” deputātu uzdotajiem jautājumiem atbildēja precīzi un konstruktīvi. Viņam tika gan uzdoti jautājumi, gan izteikti priekšlikumi KNAB darbības uzlabošanai. „Saskaņas Centra” deputātus iespaidojis fakts, ka Streļčenoka kungs bauda savu kolēģu uzticību un vada KNAB Ētikas komisiju. Tas nozīmē, ka cilvēks nebaidās no sensitīviem jautājumiem, un mūsu deputāti atzina, ka viņš būtu piemērots šim amatam.

Otrām kārtām. Diemžēl Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē vides un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs tā arī nespēja paskaidrot, kāpēc Ministru kabinets veselu mēnesi nerisināja jautājumu par palīdzības sniegšanu dzīvokļu jautājuma atrisināšanā Mālpils iedzīvotājiem, kuru māja 2011.gada 16.oktobrī sabruka.

Valdība jau četrus gadus bremzē Ministru kabineta noteikumu pieņemšanu, kuri noteiktu šādas palīdzības sniegšanas kārtību. Komisijas sēdē tika izskatīts „Saskaņas Centra” frakcijas pieprasījums par bezatbildību, sniedzot palīdzību katastrofā cietušajiem Mālpils novada iedzīvotājiem. Pieprasījums bija adresēts premjerministram, tomēr valdības vadītājs pāradresēja to vides un reģionālās attīstības ministram Sprūdžam. Sprūdža kungs Pieprasījumu komisijas sēdē faktiski nespēja atbildēt uz deputātu jautājumiem. No viņa vārdiem pat nevarēja saprast, kuras ministrijas kompetencē ir jautājumi par palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem šādās situācijās. Tikai aizvakar, 15.novembrī, valdība atrada iespēju sameklēt 10 tūkstošus latu palīdzībai Mālpils iedzīvotājiem – un tikai tāpēc, ka „Saskaņas Centra” deputāti iesniedza par to pieprasījumu un valdībai vajadzēja kaut kā attaisnoties.

Uz jautājumu, kāpēc mēneša laikā valdība nerīkojās, tika sniegta atbilde: lūk, procedūra nav noteikta, joprojām nav pieņemti Ministru kabineta noteikumi, atbilstoši kuriem tiktu organizēta palīdzības sniegšana šādās situācijās.

Uz jautājumu, kad tiks pieņemti attiecīgi Ministru kabineta noteikumi, Edmunds Sprūdžs vispār nespēja atbildēt, un viņam palīdzēja Vides un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis, sakot, ka it kā cita ministrija – Ekonomikas ministrija – plānojot šos noteikumus sagatavot 2013.gadā. Nu, un rodas jautājums – cik gan vēl cilvēkiem ir jāiet bojā un jāpaliek bez jumta virs galvas, lai Ministru kabinets beidzot izstrādātu noteikumus par palīdzības sniegšanu?

Paldies par uzmanību.

Vadītāja. Paldies Valērijam Agešinam no politisko partiju apvienības „Saskaņas Centrs” frakcijas.

Nākamais runās Zatlera Reformu partijas frakcijas deputāts Edmunds Demiters. Lūdzu!

E.Demiters (ZRP).

Labdien, godājamie radioklausītāji! Gan man, gan Zatlera Reformu partijas frakcijai šodien ir gandarījums par padarīto – un pirmām kārtām jau gandarījums par to, ka vienbalsīgi šodien tika apstiprināta Streļčenoka kunga kandidatūra KNAB priekšnieka amatā.

Es domāju, ka katrs mūsu sabiedrības loceklis ir saskāries jeb ir lietas kursā par valstī pastāvošo problēmu – korupcijas problēmu. Vēl vairāk! Šobrīd ir skaidrs, ka, iespējams, ar šiem budžeta konsolidācijas apmēriem mums vēl varētu nepietikt, pastāvot nepietiekamai ekonomiskajai izaugsmei, un mēs ik dienu jau vairākus gadus dzirdam, kāds mums ir valstī ēnu ekonomikas īpatsvara procents, kas galu galā, pārrēķinot latos, pārsniedz miljardu, un mēs ik dienu dzirdam, kāds ir mūsu valstī kontrabandas īpatsvars, kas, neieņemtajos latos pārrēķinot, sastāda desmitiem miljonu, un tajā pašā laikā mēs ilgstoši esam redzējuši nerisinātas, neatrisināmas problēmas, kas ir traucējušas KNAB darbu jau ilgstošu laika posmu, taču nav bijuši līdz šim pieņemti nekādi risinājumi. Mēs ceram, ka sakarā ar mūsu šodienas lēmumu šī institūcija ar saviem uzdevumiem tiks galā daudz labāk un ka šī institūcija būs viena no tām, kas turpmāk varēs veiksmīgi arī koordinēt pārējo tiesībsargājošo institūciju darbu attiecībā gan uz ēnu ekonomikas īpatsvara samazināšanu, gan uz kontrabandas apmēru samazināšanu.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Demitera kungam no Zatlera Reformu partijas frakcijas.

Nākamajam vārds partijas VIENOTĪBA frakcijas deputātam Aleksejam Loskutovam. Lūdzu!

A.Loskutovs (VIENOTĪBA).

Labdien, cienījamie radioklausītāji! Šī diena bija interesanta ar to, ka bija izskatīti vairāki būtiski likumprojekti, un es gribu pievērsties dažiem no tiem, kas vairāk skar manu, var teikt, iepriekšējo profesionālo jomu, proti, krimināltiesības.

Kā jūs zināt, Latvija jau sen atteikusies no nāves soda piemērošanas miera laikā. Ilgus gadus mums bija saglabāta iespēja piemērot nāves sodu par noziegumiem, kas izdarīti... faktiski tikai par slepkavībām vainu pastiprinošos apstākļos, kas izdarītas kara laikā. Nesen Latvija pievienojās starptautiskiem dokumentiem, kuri paredz pilnīgu atteikšanos no nāves soda, un tāpēc šodien, turpinot likumu pilnveidošanu šajā virzienā, otrajā lasījumā tika pieņemti grozījumi Krimināllikumā un Apžēlošanas likumā, pilnīgi, var teikt, tīrot šos likumus no tāda soda veida kā nāves sods pieminēšanas.

Protams, tāpat kā mani kolēģi no citām frakcijām, es nevaru nepateikt par apbrīnojami vienprātīgo balsojumu par KNAB priekšnieka amata kandidātu: par Jaroslavu Streļčenoku nobalsoja vienbalsīgi visi klātesošie Saeimas deputāti.

Ņemot vērā savu samērā ilgo saskarsmi ar Streļčenoka kungu, varu pateikt, ka tas ir cilvēks, kas strādā ļoti neatlaidīgi, cītīgi, apzinīgi, kas nav varbūt no tiem, kas ar bļāvienu vicinātu zobentiņu. Viņš vienkārši dara savu darbu, un es domāju, ka viņam pietiks gan pacietības, gan ietiepības pildīt KNAB vadītāja pienākumus.

Man papildu gandarījuma iemesls ir tas, ka Jaroslavs Streļčenoks ir Latvijas Policijas akadēmijas absolvents – tur man bija gods strādāt vairākus gadus –, un tas viņu tādā savdabīgā veidā sasaista ar vēl divām amatpersonām, par kurām šodien notika balsojums, proti, ar dažiem tiesnešiem, jo šodien mēs balsojām arī par trim kandidātiem tiesnešu amatiem un divi no tiem arī bija Latvijas Policijas akadēmijas absolventi. Manuprāt, tas ļoti spilgti pierāda, ka Latvijas Policijas akadēmija kā augstskola bija ļoti spēcīga.

Bet, atgriežoties pie tā, ka Streļčenoka kungs nu jau ir KNAB priekšnieks, es novēlu viņam spēku, izturību un pacietību un novēlu, lai pēc iespējas ātrāk pilnveidotu KNAB iekšējās kontroles procedūras, lai mazinātu tiesībpārkāpumu risku no viņa padoto puses.

Vadītāja. Paldies Loskutova kungam no partijas VIENOTĪBA frakcijas.

Nākamais runās Nacionālās apvienības „Visu Latvijai !”–„Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” frakcijas deputāts Kārlis Krēsliņš. Lūdzu!

K.Krēsliņš (VL–TB/LNNK).

Labdien, cienījamie klausītāji! Arī es sākšu par to balsojumu, kas bija vienbalsīgs, – par Jaroslava Streļčenoka iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā. Es domāju, tas bija likumsakarīgi, ka kandidātu izvirzīja nevis kāda politiskā partija vai politiķi, bet izvirzīja komisija, kurā bija profesionāļi.

Vakar arī Nacionālās apvienības frakcijā tika izskatīta šī kandidatūra un mēs izvērtējām Jaroslava Streļčenoka atbilstību KNAB priekšnieka amatam. Nacionālās apvienības frakcija nolēma to atbalstīt. Nu, skaidrs, visi viņu atbalstīja šodien, un tas bija redzams no balsojuma.

Tomēr gan Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, gan Nacionālās apvienības frakcijā mēs vairāk diskutējām nevis par cilvēka tautību vai valodu, bet mēs vairāk diskutējām un izteicām priekšlikumus par to, kā uzlabot darbu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Piemēram, visiem, kā tas jau bija jūtams un šķita loģiski, vajadzētu sakārtot paša biroja darbu. Otrkārt, vajadzētu uzlabot komunikāciju ar sabiedrību un plašsaziņas līdzekļiem. Dabiski, ka sabiedrībai ir paaugstināta interese par to, kā notiek cīņa ar korupciju Latvijā un kādi ir sasniegtie rezultāti. KNAB ir jāsniedz objektīva informācija, bet sniegto informāciju nevajadzētu izmantot tendenciozi atsevišķu politisko spēku vai atsevišķu personu interesēs.

Kad KNAB atskaitījās šajā komisijā, mēs diskutējām arī par to, ka viena no lielākajām problēmām – tā ir ēnu ekonomika. Tad KNAB ir vadošā loma, lai noteiktu, kur tad ir tās problēmas, kas rada šo ēnu ekonomiku. Un tad vajadzētu precīzi visu sakārtot, noteikt pienākumu un atbildības jomu sadali šo problēmu atrisināšanai, jo šinī jomā ir daudz darāmā mūsu valstī. Tas bija tas, kas attiecās uz KNAB priekšnieka iecelšanu amatā.

Arī par nāves sodu mums bija diskusijas frakcijā – vai karalaikā nāves sodu atstāt vai no tā atteikties. Un frakcijā tika pieņemts lēmums, ka par to būs brīvais balsojums, un tas arī parādījās balsošanas rezultātā.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Krēsliņa kungam no Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!”–„Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” frakcijas.

Un „Frakciju viedokļus” šodien noslēgs Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāts Jānis Vucāns. Lūdzu!

J.Vucāns (ZZS).

Labrīt, cienītās klausītājas un godātie klausītāji! Arī Zaļo un Zemnieku savienības frakcija šodien balsojumā atbalstīja Jaroslava Streļčenoka kandidatūru Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatam. Un pamatā tam bija ļoti detalizēta diskusija, kura notika šodien no rīta, par to, kā Streļčenoks domā vadīt šo mūsu valstij nozīmīgo iestādi. Šajā diskusijā, balstoties uz konkrētiem piemēriem, mūsu frakcijas deputāti aicināja biroju daudz lielāku vērību pievērst korupcijas novēršanas jautājumiem, protams, neignorējot arī tās apkarošanas jautājumus. Mēs diskutējām arī par kadru politiku Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un par nākamā vadītāja ieskatu, kā viņš pats plāno nodarboties ar šiem jautājumiem.

Vēl es gribu minēt dažus citus – ar tautsaimniecību saistītus jautājumus, kas šodien arī tika skatīti Saeimas sēdē.

Jau pagājušajā sasaukumā, 10.Saeimā, mēs sākām skatīt jautājumus par dažām nodokļu likmēm, tajā skaitā par OCTA likmi, tātad par obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas likmes piemērošanu. Šodien tālākai izskatīšanai tika virzīts likumprojekts, kurā tiek precizētas normas, kā šī samazinātā likme varētu tikt piemērota tām ģimenēm, kuru aprūpē ir bērni ar īpašām vajadzībām. Tāpat arī bija runa par pievienotās vērtības nodokļa samazināšanu... nevis par samazināšanu, bet par pievienotās vērtības reversā nodokļa piemērošanu būvniecības organizācijām, kas lielā mērā dotu iespēju šīm komercsabiedrībām palielināt savu apgrozāmo līdzekļu masu.

Un vēl es gribu minēt šodien arī to, ka Zaļo un Zemnieku savienības frakcija joprojām gaida no Ministru kabineta detalizētāku informāciju par to, kā veidojas mūsu nākamā gada budžets. Mums ir stipri lielas bažas par to, ka budžeta samazinājums tomēr varētu skart pašvaldības, ceļu uzturēšanu un daudzas citas jomas, kas ir svarīgas jebkuram mūsu iedzīvotājam, tāpēc šis jautājums visu laiku līdz budžeta apstiprināšanai būs pastiprinātā Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputātu uzmanības lokā.

Paldies.

Vadītāja. Paldies Jānim Vucānam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas, kurš noslēdza šīsdienas „Frakciju viedokļus”.

Pārraidi no Saeimas nama Sēžu zāles vadīja Saeimas Preses dienesta konsultante Dace Laipa.

Sveicot visus mūsu valsts dzimšanas dienā, saku paldies, ka klausījāties, un visu labu!

Otrdien, 19.martā
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Apvienoto Arābu Emirātu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Hanan Khalfan Obaid Ali Al Madhani
13:45  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
14:30  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Bosnijas un Hercegovinas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Anesa Kundurović Miljak
15:30  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Brazīlijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Maria Edileuza Fontenele Reis
16:30  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Ugandas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Margaret Mutembeya Otteskov