Iesniedz Tautsaimniecības,
agrārās,
vides un reģionālās politikas
komisija Likumprojekts trešajam lasījumam
Tautsaimniecības,
agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas apkopotie priekšlikumi
likumprojekta Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā trešajam
lasījumam
( reģ. nr773)
Redakcija
pirms Satversmes 81. panta kārtībā pieņemto MK noteik. nr.303 stāšanās spēkā |
Otrā lasījuma redakcija (dok.nr. 2963) |
Pr. nr. |
Iesniegtie priekšlikumi |
Komisijas slēdziens |
Komisijas atbalstītā redakcija |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Grozījumi
Pārtikas aprites uzraudzības likumā |
|
|
|
Grozījumi
Pārtikas aprites uzraudzības likumā |
|
Izdarīt
Pārtikas aprites uzraudzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru
Kabineta Ziņotājs, 1998, 7.nr.; 2002, 2., 20.nr.; 2003, 24.nr.) šādus
grozījumus: |
|
|
|
Izdarīt
Pārtikas aprites uzraudzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru
Kabineta Ziņotājs, 1998, 7.nr.; 2002, 2., 20.nr.; 2003, 24.nr.) šādus
grozījumus: |
1.pants.
Likumā ir lietoti šādi termini: ----------------------------------- |
1.
1.pantā: |
|
|
|
1.
1.pantā: |
6) pārtikas aprite visas darbības ar
pārtiku no tās ieguves līdz patēriņam [ieguve (izņemot augu valsts izcelsmes
produktus), apstrāde, pārstrāde, ražošana, iesaiņošana, uzglabāšana,
izplatīšana, transportēšana, pārvietošana pāri valsts robežai,
vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, sabiedriskā ēdināšana]; --------------------------------- |
izteikt
6.punktu šādā redakcijā: "6)
pārtikas aprite visas darbības
ar pārtiku no tās ieguves līdz patēriņam (primārā ražošana, ieguve,
pirmapstrāde, apstrāde, pārstrāde, ražošana, iepakošana, uzglabāšana,
izplatīšana, transportēšana, pārvietošana pāri valsts robežai,
vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, sabiedriskā ēdināšana);"; |
|
|
|
izteikt
6.punktu šādā redakcijā: "6)
pārtikas aprite visas darbības
ar pārtiku no tās ieguves līdz patēriņam (primārā ražošana, ieguve,
pirmapstrāde, apstrāde, pārstrāde, ražošana, iepakošana, uzglabāšana,
izplatīšana, transportēšana, pārvietošana pāri valsts robežai,
vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, sabiedriskā ēdināšana);"; |
8) pārtikas piedeva - viela, kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības
parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu,
bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas,
iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas procesā, un tad minētā viela
vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu; |
|
|
|
|
|
11) piesārņojums - jebkura ķīmiska vai bioloģiska viela, fiziski
piemaisījumi (izņemot svešķermeņus - tādus kā kukaiņu daļas, dzīvnieku mati
u.c. -, pārtikas piedevas un apstrādes palīglīdzekļus), kuri nokļuvuši
pārtikā ražošanas gaitā vai citos pārtikas aprites posmos veikto darbību, arī
augkopībā un lopkopībā veikto darbību, un vides piesārņojuma vai augsnes
apstrādes rezultātā un kuru klātbūtne pārtikā var nodarīt kaitējumu cilvēka
veselībai, padarīt pārtiku nederīgu cilvēka patēriņam vai citādi izmainīt
pārtikas dabu vai sastāvu; |
izslēgt
11.punktā vārdus "(izņemot svešķermeņus tādus kā kukaiņu daļas,
dzīvnieku mati u.c. , pārtikas piedevas un apstrādes palīglīdzekļus)"; |
|
|
|
izslēgt
11.punktā vārdus "(izņemot svešķermeņus tādus kā kukaiņu daļas,
dzīvnieku mati u.c. , pārtikas piedevas un apstrādes palīglīdzekļus)"; |
|
papildināt
pantu ar 15., 16., 17.un 18. punktu šādā redakcijā: "15)
trešās valstis valstis, kas nav
Eiropas Savienības dalībvalstis un Eiropas Ekonomikas zonas valstis; |
|
|
|
papildināt
pantu ar 15., 16., 17.,18., 19., 20. un 21. punktu šādā redakcijā: "15)
trešās valstis valstis, kas nav
Eiropas Savienības dalībvalstis un Eiropas Ekonomikas zonas valstis; |
|
16) primārā ražošana primāro produktu
audzēšana vai ražošana, ražas novākšana, dzīvnieku audzēšana pirms nokaušanas,
slaukšana, medības, zveja un savvaļas produktu vākðana; |
|
|
|
16) primārā ražošana primāro produktu
audzēšana vai ražošana, ražas novākšana, dzīvnieku audzēšana pirms
nokaušanas, slaukšana, medības, zveja un savvaļas produktu vākšana; |
|
17) augu valsts izcelsmes produktu
pirmapstrāde produktu sagatavošana līdz realizācijai (transportēšana
līdz pirmapstrādes vietai, tīrīšana, kaltēšana, šķirošana, fasēšana,
uzglabāšana, transportēšana līdz realizācijas vietai), nemainot produktu
fizisko struktūru; |
|
|
|
17) augu valsts izcelsmes produktu
pirmapstrāde produktu sagatavošana līdz realizācijai (transportēšana
līdz pirmapstrādes vietai, tīrīšana, kaltēšana, šķirošana, fasēšana,
uzglabāšana, transportēšana līdz realizācijas vietai), nemainot produktu
fizisko struktūru; |
|
18) pārtikas
preču marķējums -
informācija ( vārds, teksts, norāde, preču zīme, firmas zīme, attēls vai
simbols), kas attiecas uz pārtikas preci un ir norādīta uz iepakojuma,
pavaddokumentos, uz etiķetes vai
uzlīmes, vai aptveres. |
|
|
|
18) pārtikas
preču marķējums -
informācija ( vārds, teksts, norāde, preču zīme, firmas zīme, attēls vai
simbols), kas attiecas uz pārtikas preci un ir norādīta uz iepakojuma,
pavaddokumentos, uz etiķetes vai
uzlīmes, vai aptveres; |
|
|
1 |
Tautsaimniecības,
agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Papildināt 1.
pantu ar 19. punktu šādā redakcijā: 19)
vietējais tirgus Latvijā ražotu produktu pārdošana patērēšanai
Latvijā; |
Atbalstīt |
19) vietējais
tirgus Latvijā ražotu produktu pārdošana patērēšanai Latvijā; |
|
|
2 |
Tautsaimniecības,
agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Papildināt 1.
pantu ar 20.. punktu šādā redakcijā: 20)
tiešā tirdzniecība - savu ražojumu pārdošana: a)
tieši patērētājam bez tirgotāja starpniecības, tai skaitā uzņēmumiem
izmantošanai sabiedriskajā ēdināšanā; |
Atbalstīt |
20)
tiešā tirdzniecība - savu ražojumu pārdošana: a) tieši patērētājam bez
tirgotāja starpniecības, arī uzņēmumiem izmantošanai sabiedriskajā ēdināšanā; |
|
|
|
b)
fasētu un marķētu produktu pārdošana, ja produkta pamatražošanas ciklu,
ieskaitot fasēšanu un marķēšanu, veicis viens ražotājs. |
|
b)
fasētu un marķētu produktu pārdošana, ja produkta pamatražošanas ciklu,
ieskaitot fasēšanu un marķēšanu, veicis viens ražotājs; |
|
|
3 |
Tautsaimniecības,
agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Papildināt 1.
pantu ar 21. punktu šādā redakcijā: 21)
Pārtikas ražošana mājas apstākļos izplatīšanai
vietējā tirgū un tiešajā tirdzniecībā paredzētu pārtikas produktu
ražošana, pārstrāde, apstrāde telpās vai teritorijā, kas tiek izmantota arī
ražotāja un viņa ģimenes sadzīves vajadzībām. |
Atbalstīt |
21)
pārtikas ražošana mājas apstākļos izplatīšanai
vietējā tirgū un tiešajā tirdzniecībā paredzētu pārtikas produktu ražošana,
pārstrāde, apstrāde telpās vai teritorijā, kas tiek izmantota arī ražotāja un
viņa ģimenes sadzīves vajadzībām. |
4.pants.
(1) Latvijā atļauta tikai kvalitātes un obligātajām nekaitīguma prasībām
atbilstošas pārtikas aprite. |
2.
4.pantā: |
|
|
|
2.
4.pantā: |
(2Obligātās nekaitīguma
prasības, kuru ievērošana nodrošina pārtikas produkta, pārtikas aprites vai
ar to saistītā pakalpojuma nekaitīgumu
cilvēka veselībai, dzīvībai vai videi, apstiprina Ministru kabinets, taču
pieļaujamais piesārņojuma līmenis nedrīkst būt augstāks par attiecīgo Latvijā
ražotās produkcijas piesārņojuma līmeni. |
|
|
|
|
|
(3) Pārtikai, kas paredzēta
atsevišķām patērētāju grupām, Ministru kabinets var noteikt īpašas prasības. |
|
|
|
|
|
(4) Atsevišķām
pārtikas produktu grupām Ministru kabinets nosaka kvalitātes
un klasifikācijas prasības un kārtību, kādā novērtējama attiecīgo produktu
atbilstība šīm prasībām. |
|
|
|
|
|
|
|
4 |
Dep.
A.Kāposts Papildināt 4. pantu ar ceturto prim daļu šādā
redakcijā: (4.prim)
Kārtību pārtikas produktu realizācijai vietējā tirgū un tiešā tirdzniecībā
nosaka Ministru kabinets. |
Daļēji atbalstīt. Iestrādāts 5. priekšlikumā |
|
(5)
Ja ražotās pārtikas piesārņojuma līmenis ir zemāks par Eiropas Savienības
valstīs pieļaujamo, obligātajās nekaitīguma prasībās nosakāms zemākais
piesārņojuma līmenis. |
|
|
|
|
|
(6)
Prasības attiecībā uz mājas apstākļos ražotas pārtikas ražošanu un
izplatīšanu nosaka Ministru kabinets. |
|
5 |
Tautsaimniecības,
agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Izteikt 4. panta sesto daļu šādā redakcijā: (6)
Prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei ražotāja dzīvesvietā
(mājas apstākļos ražota pārtika) un tās izplatīšanai vietējā tirgū vai tiešā
tirdzniecībā, kā arī higiēnas prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei nosaka Ministru kabinets. |
Atbalstīt |
izteikt sesto daļu šādā redakcijā: (6)
Prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei ražotāja dzīvesvietā
(mājas apstākļos ražota pārtika) un tās izplatīšanai vietējā tirgū vai tiešā
tirdzniecībā, kā arī higiēnas prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei nosaka Ministru kabinets.; |
(7)
Pārtikas apritei nepieciešamos pavaddokumentus nosaka Ministru kabinets. |
|
6 |
Zemkopības ministrijas
parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 4. panta septīto
daļu. |
Atbalstīt |
izslēgt septīto daļu; |
(8)
Pārtiku, kura satur ģenētiski modificētus organismus vai ir ražota no tiem,
Latvijā drīkst izplatīt tikai pēc attiecīgas atļaujas saņemšanas normatīvajos
aktos noteiktajā kārtībā. |
|
|
|
|
|
(9)
Pārtikai, kura satur ģenētiski modificētus organismus vai ir ražota no tiem,
marķējumā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un gadījumos norāda
informāciju par tās ģenētiski modificētajām sastāvdaļām vai to, ka šī pārtika
ražota no ģenētiski modificētiem organismiem. |
|
|
|
|
|
(10) Ministru kabinets nosaka
vispārīgās prasības diētiskajai pārtikai. |
izteikt
desmito daļu šādā redakcijā: "(10)
Ministru kabinets nosaka vispārīgās prasības diētiskās pārtikas nekaitīgumam
un kvalitātei, kā arī kārtību, kādā novērtē diētiskās pārtikas atbilstību
noteiktajām prasībām."; |
|
|
|
izteikt
desmito daļu šādā redakcijā: "(10)
Ministru kabinets nosaka vispārīgās prasības diētiskās pārtikas nekaitīgumam
un kvalitātei, kā arī kārtību, kādā novērtē diētiskās pārtikas atbilstību
noteiktajām prasībām."; |
|
papildināt.pantu
ar 10.1 daļu šādā redakcijā: 10.1 Ministru kabinets nosaka kārtību,
kādā Latvijas Pārtikas centrs reģistrē uztura bagātinātājus un diētisko
pārtiku, izsniedz atļaujas ģenētiski modificētō organismu ierobežotai
izmantošanai un izplatīšanai tirgū un dabīgā minerālūdens izplatīšanai,
izvērtē mātes piena aizstājēju reklāmas atbilstību normatīvajos aktos
noteikajām prasībām, kā arī izveido un uztur attiecīgos reģistrus un datu
bāzes. |
7 |
LR veselības ministrs R.MuciņšIzteikt 4. panta
desmito prim daļu šādā redakcijā: (10.1) Ministru kabinets nosaka
kārtību, kādā Latvijas Pārtikas centrs reģistrē uztura bagātinātājus un
diētisko pārtiku, izveido un uztur attiecīgos reģistrus un datu bāzes,
izsniedz atļaujas ģenētiski modificētu organismu ierobežotai izmantošanai un
izplatīšanai tirgū un dabīgā minerālūdens izplatīšanai, kā arī izvērtē mātes
piena aizstājēju reklāmas atbilstību normatīvajos aktos noteikajām prasībām. |
Atbalstīt |
papildināt pantu ar
desmito prim daļu šādā redakcijā: (10.1 )Ministru kabinets nosaka
kārtību, kādā Latvijas Pārtikas centrs reģistrē uztura bagātinātājus un
diētisko pārtiku, izveido un uztur attiecīgos reģistrus un datu bāzes,
izsniedz atļaujas ģenētiski modificēto organismu ierobežotai izmantošanai un
izplatīšanai tirgū un dabīgā minerālūdens izplatīšanai, kā arī izvērtē mātes
piena aizstājēju reklāmas atbilstību normatīvajos aktos noteikajām prasībām. |
(11)
Ātrās reaģēšanas sistēmas darbību, kas ir pārtikas apritē iesaistīto personu
un kompetento institūciju saskaņota un organizēta informācijas apmaiņa un
rīcība, gadījumos, kad pastāv tiešs vai netiešs pārtikas radīts risks cilvēku
veselībai un dzīvībai, nosaka Ministru kabinets. |
|
|
|
|
|
5.pants. (1)
Uzņēmumi, kuru darbība ir saistīta ar gaļas ieguvi, pārtikas apstrādi,
pārstrādi, ražošanu, saldēšanu, uzglabāšanu un iesaiņošanu, var iesaistīties
pārtikas apritē, ja to darbība ar katru pārtikas grupu minētajos pārtikas
aprites posmos un vietās ir atzīta un tiem piešķirts atzīšanas numurs. |
3.
Papildināt 5.panta pirmo daļu pēc vārda "iesaiņošanu" ar vārdiem
"(izņemot pārtikas ražošanu mājas apstākļos)". |
|
|
|
3.
Papildināt 5.panta pirmo daļu pēc vārda "iesaiņošanu" ar vārdiem
"(izņemot pārtikas ražošanu mājas apstākļos)". |
7.pants.
(1) Pārtikas uzņēmums savā darbībā ir atbildīgs par pārtikas kvalitāti un
nekaitīgumu, kā arī par izplatāmās pārtikas atbilstību normatīvajos aktos
noteiktajām un uzņēmuma deklarētajām prasībām. |
|
|
|
|
|
(2) Persona, kura veic
saimniecisko darbību un iesaistījusies kādā no pārtikas aprites posmiem, ir
atbildīga par to, lai tiktu izpildītas visas pārtikas apriti reglamentējošās
normatīvo aktu prasības. |
|
|
|
|
|
(3) Pārtikas uzņēmums savā
darbībā var ievērot labas higiēnas prakses vadlīnijas, kuras izstrādā
pārtikas nozaru profesionālās asociācijas un biedrības, konsultējoties ar
patērētāju grupu pārstāvjiem un kompetentām valsts institūcijām. Labas higiēnas
prakses vadlīnijas saskaņo ar Pārtikas un veterināro dienestu. |
|
|
|
|
|
|
4.
Papildināt 7.pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā: "(4)
Šā panta trešajā daļā minētās labas higiēnas prakses vadlīnijas neattiecas uz
primāro ražošanu un augu valsts izcelsmes produktu pirmapstrādi." |
|
|
|
4.
Papildināt 7.pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā: "(4)
Šā panta trešajā daļā minētās labas higiēnas prakses vadlīnijas neattiecas uz
primāro ražošanu un augu valsts izcelsmes produktu pirmapstrādi." |
8.pants.
(1) Pārtikas uzņēmuma pienākums ir veikt paškontroli, novērst jebkuru darbību
vai procesu, kas nelabvēlīgi ietekmē pārtikas nekaitīgumu, un nodrošināt
attiecīgās pārtikas aprites drošības procedūras vai kontroles pasākumus, to
ieviešanu pārtikas saglabāšanā un pārbaudē. |
|
|
|
|
|
(2) Pārtikas
apritei jānotiek atbilstoši Ministru kabineta noteiktajām pārtikas
higiēnas prasībām. |
|
|
|
|
|
(3) Pārtikas apritē
iesaistītajām personām jāievēro normatīvajos aktos noteiktās personāla
higiēnas prasības. |
|
|
|
|
|
(4) Pārtikas uzņēmuma pienākums
ir nodrošināt pārtikas izsekojamību (iespēju visos pārtikas aprites posmos
izsekot un atrast jebkuru pārtiku vai vielu, ko paredzēts vai ko varētu
pievienot pārtikai) un reģistrēt pārtikas piegādātājus, pārtiku, pārtikas
izejvielas un citas vielas, ko paredzēts tajā iekļaut, kā arī uzņēmumus
(uzņēmējsabiedrības), kuriem uzņēmums piegādājis pārtiku. Reģistrētā
informācija pēc pieprasījuma iesniedzama Pārtikas un veterinārajam dienestam. |
|
|
|
|
|
(5)
Pārtikas uzņēmuma vadītājs ir atbildīgs par savā uzņēmumā pārtikas apritē
nodarbināto fizisko personu profesionālo kvalifikāciju. Šīm personām
izvirzāmās prasības reglamentē Ministru kabineta noteikumi. |
|
8 |
Zemkopības
ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izteikt
8. panta piekto daļu šādā redakcijā: (5)
Pārtikas uzņēmuma vadītājs ir atbildīgs par savā uzņēmumā pārtikas apritē
nodarbināto personu profesionālo kvalifikāciju. Šīm personām izvirzāmās
prasības un profesionālās kvalifikācijas iegūšanas kārtību un uzraudzību reglamentē Ministru kabineta
noteikumi. |
Atbalstīt |
5.
8. pantā: izteikt
piekto daļu šādā redakcijā: (5)
Pārtikas uzņēmuma vadītājs ir atbildīgs par savā uzņēmumā pārtikas apritē
nodarbināto personu profesionālo kvalifikāciju. Šīm personām izvirzāmās
prasības un profesionālās kvalifikācijas iegūšanas kārtību un uzraudzību reglamentē Ministru kabineta
noteikumi.;
|
(7)
Pārtikas uzņēmumiem ir jāievēro dokumentēts pasākumu komplekss, kas nodrošina
higiēnas un ražošanas atbilstību ražotāja noteiktajām kvalitātes prasībām. |
|
|
|
|
|
|
5.
Papildināt 8.pantu ar astoto un devīto daļu šādā redakcijā: "(8) Pārtikas uzņēmums sniedz nepieciešamo
atbalstu un nodrošina, lai Pārtikas un veterinārais dienests varētu veikt tā
kontroli normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. |
|
|
|
papildināt
pantu ar astoto un devīto daļu šādā redakcijā: "(8) Pārtikas uzņēmums sniedz
nepieciešamo atbalstu un nodrošina, lai Pārtikas un veterinārais dienests
varētu veikt tā kontroli normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.
|
|
(9)
Pārtikas uzņēmumam ir tiesības pieprasīt, lai Pārtikas un veterinārā dienesta
inspektors paņem paralēlu paraugu šā likuma 23.panta 2. un 4.punktā
minētajiem objektiem šī parauga neatkarīgas testēšanas veikšanai." |
|
|
|
(9)
Pārtikas uzņēmumam ir tiesības pieprasīt, lai Pārtikas un veterinārā dienesta
inspektors paņem paralēlu paraugu šā likuma 23.panta 2. un 4.punktā
minētajiem objektiem šā parauga neatkarīgas testēšanas veikšanai." |
19.pants.
(1) Veselības ministrija veido un koordinē uztura politiku, kā arī atbild par
pārtikas nekaitīguma vispārīgo prasību izstrādāšanu un atbilstošo normatīvo
aktu projektu iesniegšanu Ministru kabinetam. |
|
|
|
|
|
(2) Veselības ministrs uztura
politikas izstrādāšanai un koordinēšanai izveido konsultatīvu uztura padomi. |
|
|
|
|
|
(3) Veselības ministrs
apstiprina ieteicamās Latvijas iedzīvotāju uzturnormas un veselīga uztura
ieteikumus. |
|
|
|
|
|
(4) Veselības ministrijas
Valsts sanitārā inspekcija kontrolē pa ūdensapgādes sistēmām iedzīvotājiem
piegādātā dzeramā ūdens atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. |
|
9 |
LR veselības ministrs R.Muciņš Izteikt 19. panta
ceturto daļu šādā redakcijā: (4)
Veselības ministrijas Valsts sanitārā inspekcija kontrolē dzeramā ūdens
nekaitīguma nodrošināšanas prasību izpildi publiskajos dzeramā ūdens apgādes
objektos no ūdens ņemšanas vietas līdz patērētājam . |
Atbalstīt |
6. Izteikt 19. panta
ceturto daļu šādā redakcijā: (4)
Veselības ministrijas Valsts sanitārā inspekcija kontrolē dzeramā ūdens
nekaitīguma nodrošināšanas prasību izpildi publiskajos dzeramā ūdens apgādes
objektos no ūdens ņemšanas vietas līdz patērētājam .
|
(5) Dzeramā
ūdens monitoringa un kontroles kārtību nosaka Ministru kabinets. |
|
|
|
|
|
(6) Veselības ministrs Ministru
kabineta noteiktajā kārtībā uz laiku var noteikt dzeramajam ūdenim, kas
konkrētā ģeogrāfiskajā teritorijā tiek piegādāts iedzīvotājiem pa
ūdensapgādes sistēmām, pazeminātas nekaitīguma vai kvalitātes prasības, ja
tās nerada draudus patērētāju veselībai un citādā veidā nav iespējams
nodrošināt dzeramā ūdens piegādi. |
|
|
|
|
|
20.pants.
Latvijas Pārtikas
centrs ir Veselības ministrijas pārraudzībā esoša
institūcija. Tas darbojas saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātu nolikumu.
Latvijas Pārtikas centra galvenie uzdevumi ir šādi: |
6. 20. pantā:
aizstāt pirmajā teikumā vārdu pārraudzībāar
vārdu padotībā; |
10 |
LR veselības ministrs R.Muciņš Izteikt
20. panta pirmo teikumu šādā redakcijā: Latvijas
Pārtikas centrs ir Veselības ministrijas padotībā esoša institūcija.  
; |
Atbalstīt |
7.
20. pantā: izteikt
pirmo teikumu šādā redakcijā: Latvijas
Pārtikas centrs ir Veselības ministrijas padotībā esoša institūcija.; |
|
papildināt.pantu
ar 9., 10. un 11.punktu šādā redakcijā: "9)
Ministru kabineta noteiktajos gadījumos izvērtēt diētiskās pārtikas un uztura
bagātinātāju atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kā arī mātes
piena aizstājēju reklāmas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām; |
|
|
|
papildināt
pantu ar 9., 10. un 11.punktu šādā redakcijā: "9)
Ministru kabineta noteiktajos gadījumos izvērtēt diētiskās pārtikas un uztura
bagātinātāju atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kā arī mātes
piena aizstājēju reklāmas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām; |
|
10)
izveidot, aktualizēt un uzturēt 4. panta 10.1 daļā minētos reģistrus
un datu bāzes; |
|
|
|
10)
izveidot, aktualizēt un uzturēt 4. panta 10.1 daļā minētos
reģistrus un datu bāzes; |
|
11)
nodrošināt Ģenētiski modificēto organismu un jaunās pārtikas uzraudzības
padomes darbu."; |
|
|
|
11)
nodrošināt Ģenētiski modificēto organismu un jaunās pārtikas uzraudzības
padomes darbu."; uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par
pirmo daļu; |
|
papildināt
pantu ar otro daļu šādā redakcijā: (2) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā tiek
segtas izmaksas, un izmaksu apjomu par Latvijas Pārtikas centra veikto dokumentu
ekspertīzi uztura bagātinātāju reģistrēšanai, diētiskās pārtikas atbilstības
normatīvo aktu prasībām izvērtēšanu, mātes piena aizstājēju reklāmas
atbilstības normatīvo aktu prasībām izvērtēšanu, dokumentu ekspertīzi
ģenētiski modificēto organismu ierobežotas izmantošanas un izplatīšanas tirgū
atļauju izsniegšanai, atļauju izsniegšanu dabīgā minerālūdens izplatīšanai. |
11 |
LR Veselības ministrijas parlamentārāsekretāre R.Brīvmane Izteikt 20. panta otro daļu šādā redakcijā: (2) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā tiek
segtas izmaksas, un izmaksu apjomu par Latvijas Pārtikas centra veikto
dokumentu ekspertīzi uztura bagātinātāju reģistrēšanai, diētiskās pārtikas
atbilstības normatīvo aktu prasībām izvērtēšanu, mātes piena aizstājēju
reklāmas atbilstības normatīvo aktu prasībām izvērtēšanu, dokumentu
ekspertīzi ģenētiski modificētu organismu ierobežotas izmantošanas ,
izplatīšanas tirgū atļauju izsniegšanai, ģenētiski modificētas pārtikas un
dzīvnieku barības, jaunās pārtikas izplatīšanas tirgū atļauju izsniegšanai,
atļauju izsniegšanu dabīgā minerālūdens izplatīšanai. |
Atbalstīt daļēji. Ietverts 12. priekšlik. |
|
|
|
12 |
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Izteikt 20. panta otro daļu šādā redakcijā: (2)
Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā tiek segtas izmaksas, un izmaksu
apjomu par Latvijas Pārtikas centra veikto dokumentu ekspertīzi uztura
bagātinātāju reģistrēšanai,par diētiskās pārtikas atbilstības normatīvo aktu
prasībām izvērtēšanu, par mātes piena aizstājēju reklāmas atbilstības
normatīvo aktu prasībām izvērtēšanu, par dokumentu ekspertīzi ģenētiski
modificēto organismu ierobežotas izmantošanas, izplatīšanas tirgū atļauju
izsniegšanai, par jaunās pārtikas
izplatīšanas tirgū atļauju izsniegšanai, par atļauju izsniegšanu dabīgā
minerālūdens izplatīšanai. |
Atbalstīt |
papildināt pantu ar
otro daļu šādā redakcijā: (2)
Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā tiek segtas izmaksas, un izmaksu
apjomu par Latvijas Pārtikas centra veikto dokumentu ekspertīzi uztura
bagātinātāju reģistrēšanai,par diētiskās pārtikas atbilstības normatīvo aktu
prasībām izvērtēšanu, par mātes piena aizstājēju reklāmas atbilstības
normatīvo aktu prasībām izvērtēšanu, par dokumentu ekspertīzi ģenētiski
modificēto organismu ierobežotas izmantošanas, izplatīšanas tirgū atļauju
izsniegšanai, par jaunās pārtikas
izplatīšanas tirgū atļauju izsniegšanai, par atļauju izsniegšanu dabīgā
minerālūdens izplatīšanai.
|
21.pants. (1) Pārtikas aprites valsts uzraudzību un kontroli
veic Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde
Pārtikas un veterinārais dienests.
|
|
|
|
|
|
(2)
Pārtikas un veterinārā dienesta funkcijas ir:
|
|
|
|
|
|
3) laboratoriskā izmeklēšana
(tajā skaitā references funkcijas noteiktās jomās saskaņā ar normatīvajos aktos
noteikto kārtību). Obligāti veicama vispusīga laboratoriskā pārbaude
importētai pārtikai, kuras cena ir zemāka par attiecīgā ražotāja attiecīgās
produkcijas vairumcenu savā valstī.; |
7.
21.pantā: izslēgt
otrās daļas 3.punkta otro teikumu; |
|
|
|
8.
21.pantā: izslēgt
otrās daļas 3.punkta otro teikumu; |
|
papildināt
panta otro daļu ar 13.punktu šādā redakcijā: 13) uzraudzīt
un kontrolēt Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto prasību ievērošanu
pārtikas aprites jomā, kā arī sniegt nepieciešamo informāciju Eiropas
Savienības institūcijām. |
|
|
|
papildināt
panta otro daļu ar 13.punktu šādā redakcijā: 13) uzraudzīt
un kontrolēt Eiropas Savienības tiesību aktos noteikto prasību ievērošanu
pārtikas aprites jomā, kā arī sniegt nepieciešamo informāciju Eiropas Savienības
institūcijām. |
21.1
pants. (6) Sanitārā robežinspekcija
normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā veic valsts uzraudzības un kontroles
funkcijas Ministru kabineta noteiktajos valsts robežas kontroles punktos, kā
arī brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās attiecībā uz
pārtikas ievešanu valstī, veterinārajai uzraudzībai pakļauto produktu, kā arī
citu preču un produktu ievešanu, izvešanu un pārvadāšanu tranzītā. |
8.
Aizstāt 21.1 panta sestajā daļā vārdu valstī ar vārdiem no
trešajām valstīm. |
|
|
|
9.
Aizstāt 21.1 panta sestajā daļā vārdu valstī ar vārdiem no
trešajām valstīm. |
22.pants.
(1) (Izslēgta ar 13.12.2001. likumu). (2) Pārtikas un veterinārā
dienesta amatpersonām savas kompetences ietvaros, uzrādot dienesta apliecību,
ir tiesības: |
9.
22.pantā: izteikt
otrās daļas ievaddaļu šādā redakcijā: "(2) Veicot plānveida vai
ārpuskārtas kontroli, Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonām savas
kompetences ietvaros, uzrādot dienesta apliecību, ir tiesības:"; |
|
|
|
10.
22.pantā: izteikt
otrās daļas ievaddaļu šādā redakcijā: "(2) Veicot plānveida vai
ārpuskārtas kontroli, Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonām savas
kompetences ietvaros, uzrādot dienesta apliecību, ir tiesības:"; |
1) bez iepriekšēja brīdinājuma
apmeklēt jebkuru pārtikas uzņēmumu, pieprasīt dokumentus un informāciju,
iepazīties ar materiāliem, ņemt dokumentu kopijas un izrakstus no
dokumentiem, kā arī veikt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu pārtikas
aprites valsts uzraudzību un kontroli; |
|
|
|
|
|
2) saskaņā ar normatīvajiem
aktiem ņemt paraugus un nosūtīt tos pārbaudei uz attiecīgu akreditētu
laboratoriju. Ja ir konstatēta neatbilstība normatīvajos aktos noteiktajām
prasībām, pārtikas uzņēmums sedz visus pārbaudes izdevumus; |
izteikt
otrās daļas 2.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā: "saskaņā
ar normatīvajiem aktiem ņemt šā likuma 23.panta 2. un 4.punktā minēto objektu
paraugus un nosūtīt tos pārbaudei uz attiecīgi akreditētu vai pilnvarotu
laboratoriju."; |
|
|
|
izteikt
otrās daļas 2.punkta pirmo teikumu šādā redakcijā: "saskaņā
ar normatīvajiem aktiem ņemt šā likuma 23.panta 2. un 4.punktā minēto objektu
paraugus un nosūtīt tos pārbaudei uz attiecīgi akreditētu vai pilnvarotu
laboratoriju."; |
3) uzraudzīt un kontrolēt
personāla obligāto veselības pārbaužu periodiskumu un apjomu un to, kā
personāls ievēro higiēnas prasības, mērinstrumentu uzrādīto lielumu
nolasīšanu pārtikas uzņēmumā, kā arī šā likuma 23.pantā minētos objektus; |
|
|
|
|
|
|
papildināt
otro daļu ar 3.1 un 3.2 punktu šādā redakcijā: "3.1)
veikt pārrunas ar pārtikas uzņēmuma vadītāju vai pārtikas uzņēmumā
nodarbinātajām fiziskajām personām par jautājumiem, kas skar pārtikas aprites
posmu, kurā attiecīgā persona ir iesaistīta; |
|
|
|
papildināt
otro daļu ar 3.1 un 3.2 punktu šādā redakcijā: "3.1)
veikt pārrunas ar pārtikas uzņēmuma vadītāju vai pārtikas uzņēmumā
nodarbinātajām fiziskajām personām par jautājumiem, kas skar pārtikas aprites
posmu, kurā attiecīgā persona ir iesaistīta; |
|
3.2) nolasīt pārtikas uzņēmuma
mērinstrumentu rādījumus, kā arī, izmantojot kontroles aprīkojumu, veikt
mērījumus;". |
|
|
|
3.2) nolasīt pārtikas uzņēmuma
mērinstrumentu rādījumus, kā arī, izmantojot kontroles aprīkojumu, veikt
mērījumus;". |
23.pants.
Valsts uzraudzībai un kontrolei tiek pakļauti: 1) pārtikas uzņēmumu telpas,
teritorija, transportlīdzekļu, mašīnu un iekārtu stāvoklis un izmantošana; |
10.
Izteikt 23.pantu šādā redakcijā: "23.pants. Valsts uzraudzībai un
kontrolei tiek pakļautas: 1)
pārtikas uzņēmumu telpas, teritorija, pārtikas apritē iesaistīto
transportlīdzekļu, mašīnu un iekārtu stāvoklis un to izmantošana; |
|
|
|
11.
Izteikt 23.pantu šādā redakcijā: "23.pants. Valsts uzraudzībai un
kontrolei tiek pakļautas: 1)
pārtikas uzņēmumu telpas, teritorija, pārtikas apritē iesaistīto
transportlīdzekļu, mašīnu un iekārtu stāvoklis un to izmantošana; |
2) izejmateriāli, sastāvdaļas,
tehnoloģiskie līdzekļi un citi produkti, kurus izmanto pārtikas produktu
sagatavošanā un ražošanā; pusfabrikāti un gatavie produkti, kā arī materiāli
un priekšmeti, kas nonāk saskarē ar pārtiku; |
2)
izejmateriāli, sastāvdaļas, tehnoloģiskie palīglīdzekļi, dzeramais ūdens un
citi produkti, kurus izmanto pārtikas produktu sagatavošanā un ražošanā;
pusfabrikāti un gatavie produkti, kā arī materiāli un priekšmeti, kas nonāk
saskarē ar pārtiku; |
|
|
|
2)
izejmateriāli, sastāvdaļas, tehnoloģiskie palīglīdzekļi, dzeramais ūdens un
citi produkti, kurus izmanto pārtikas produktu sagatavošanā un ražošanā;
pusfabrikāti un gatavie produkti, kā arī materiāli un priekšmeti, kas nonāk
saskarē ar pārtiku; |
3) pārtikas apritē izmantojamo
ķīmisko vielu glabāšana, lietošana un to iespējamās atliekas pārtikā; 4) pārtikas uzņēmuma iekšējā
kvalitātes kontroles un uzraudzības sistēma; 5) pārtikas produktu marķēšana
un reklamēšana. |
3)
pārtikas produktu apstrādes metodes; 4)
tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļi; 5)
tīrīšanas un dezinfekcijas procesi; 6)
pārtikas uzņēmumu pārtikas nekaitīguma un kvalitātes nodrošināšanas sistēmas; 7)
pārtikas produktu marķēšana un ar marķējumu saistītā reklamēšana." |
|
|
|
3)
pārtikas produktu apstrādes metodes; 4)
tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļi; 5)
tīrīšanas un dezinfekcijas procesi; 6)
pārtikas uzņēmumu pārtikas nekaitīguma un kvalitātes nodrošināšanas sistēmas; 7)
pārtikas produktu marķēšana un ar marķējumu saistītā reklamēšana." |
Pārejas
noteikumi |
|
|
|
|
|
1. Pārtikas
uzņēmumu atzīšanu pilnvarotā kompetentā institūcijā un reģistrāciju
speciālajā pārtikas uzņēmumu reģistrā uzsākt pēc Ministru kabineta noteikumu
pieņemšanas par pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas kārtību šajos
noteikumos paredzētajā termiņā. |
|
|
|
|
|
2. Ar šā likuma spēkā stāšanos
spēku zaudē likums "Par pārtikas aprites kārtību un uzraudzību"
(Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 14.nr.;
1997, 3.nr.). |
|
|
|
|
|
3. Ministru kabinets: |
|
|
|
|
|
1) līdz 2003.gada 31.decembrim
izdod noteikumus, kas reglamentē prasības pārtikas ievešanai valstī,
izvešanai no tās un tranzīta pārvadājumiem, kontroles kārtību uz valsts
robežas kontroles punktos, brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas
noliktavās un kontrolei pakļauto preču sarakstu; |
|
|
|
|
|
2) līdz 2003.gada 31.decembrim
izdod noteikumus, kas reglamentē prasības iekārtojumam kontroles punktos,
kuros veic pārtikas sanitāro robežkontroli, un kontroles punktu atzīšanas
kārtību; |
|
|
|
|
|
3) līdz 2003.gada 31.decembrim
izdod noteikumus, kas reglamentē kārtību, kādā maksā par šajā likumā
noteiktajām valsts uzraudzības un kontroles darbībām, un Pārtikas un
veterinārā dienesta sniegto maksas pakalpojumu veidus; |
|
|
|
|
|
5) līdz 2004.gada 1.jūlijam
izdod noteikumus, kas reglamentē prasības references laboratorijām un
references laboratoriju pilnvarošanas kārtību; |
11.Parejas
noteikumos: izslēgt 3.
punkta 5. apakšpunktu; |
13 |
Zemkopības
ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izteikt pārejas noteikumu 3. punkta 5. apakšpunktu šādā redakcijā: 5) līdz 2005.gada 1.jūlijam
izdod noteikumus, kas reglamentē prasības references laboratorijām un
references laboratoriju pilnvarošanas kārtību; |
Atbalstīt |
12.Parejas noteikumu 3. punktā: izteikt 5. apakšpunktu šādā redakcijā: 5) līdz 2005.gada 1.jūlijam
izdod noteikumus, kas reglamentē prasības references laboratorijām un
references laboratoriju pilnvarošanas kārtību; |
8)
līdz 2004.gada 1.janvārim izdod noteikumus, kas reglamentē prasības attiecībā
uz mājas apstākļos ražotas pārtikas ražošanu un izplatīšanu; |
|
14 |
Zemkopības
ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izteikt 3. punkta 8. apakšpunktu šādā redakcijā:
8) līdz 2005. gada 31. martam izdod noteikumus,
kas reglamentē prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei mājas
apstākļos, kā arī šīs pārtikas izplatīšanai un higiēnas prasībām ražošanas
telpās. |
Atbalstīt daļēji. Ietverts 15.. priekšlik. |
|
|
|
15 |
Tautsaimniecības,
agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Izteikt 3. punkta 8. apakšpunktu šādā redakcijā:
8) līdz 2005. gada 31. martam izdod noteikumus,
kas reglamentē prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei mājas
apstākļos. |
Atbalstīt |
izteikt 8. apakšpunktu šādā redakcijā:
8) līdz 2005. gada 31. martam izdod noteikumus,
kas reglamentē prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei mājas
apstākļos;; |
9)
līdz 2004.gada 1.maijam izdod noteikumus, kas reglamentē pārtikas apritei
nepieciešamos pavaddokumentus; |
izslēgt 3.
punkta 9. apakšpunktu; |
|
|
|
izslēgt 9.
apakšpunktu; |
11)
līdz 2004.gada 1.maijam izdod noteikumus, kas reglamentē ātrās reaģēšanas
sistēmas darbību; |
|
|
|
|
|
12)
līdz 2004.gada 1.martam izdod noteikumus, kas reglamentē prasības
attiecībā uz pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālo kvalifikāciju; |
izteikt 3. punkta 12.
apakšpunktu šādā redakcijā:
12)
līdz 2004.gada 1.augustam izdod noteikumus, kas reglamentē prasības attiecībā
uz pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālo kvalifikāciju; |
16 |
Zemkopības
ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izteikt 3. punkta 12. apakšpunktu šādā redakcijā: 12) Līdz
2005. gada 1. janvārim izdod noteikumus, kas reglamentē prasības pārtikas
apritē nodarbināto personu profesionālajai kvalifikācijai un profesionālās
kvalifikācijas iegūšanas kārtībai un uzraudzībai. |
Atbalstīt Redakcionāli precizēts |
izteikt 12. apakšpunktu šādā redakcijā: 12) Līdz 2005. gada 1. janvārim izdod noteikumus, kas
reglamentē prasības pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālajai
kvalifikācijai un nosaka
profesionālās kvalifikācijas iegūšanas kārtību un uzraudzību. |
13) līdz 2004.gada 1.martam
izdod noteikumus, kas reglamentē kārtību, kādā izplata jodēto sāli, un nosaka
gadījumus, kad šo sāli izmanto pārtikas ražošanā. |
|
|
|
|
|
4. Līdz attiecīgo Ministru
kabineta noteikumu izdošanai ir spēkā Ministru kabineta 2001.gada 6.marta
noteikumi nr.106 Pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas kārtība,
ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu, bet ne ilgāk kā līdz 2002.gada
31.martam. |
|
|
|
|
|
6. Šā likuma 21.panta otrās
daļas 2.punkts un 21.1 panta piektā daļa attiecībā uz valsts uzraudzību un
kontroli brīvajās noliktavās stājas spēkā 2002.gada 1.jūlijā. |
|
|
|
|
|
7.
Atzīšana, kas pārtikas uzņēmumiem veikta saskaņā ar Ministru kabineta
2001.gada 6.marta noteikumiem nr.106 Pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas
kārtība, uzskatāma par spēkā esošu. |
|
|
|
|
|
8.
Pārtikas uzņēmumiem (izņemot tos, kuriem ir piešķirts atzīšanas numurs
saskaņā ar Ministru kabineta 2001.gada 6.marta noteikumiem nr.106 Pārtikas
uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas kārtība), kuri iesaistījušies pārtikas
apritē līdz šā likuma 5.panta ceturtajā daļā minēto Ministru kabineta
noteikumu spēkā stāšanās dienai, aizliegts piedalīties pārtikas apritē, ja
tie nav pieteikušies Pārtikas un veterinārajā dienestā līdz 2003.gada
1.janvārim. Ja pārtikas uzņēmumi, kuru darbības veids minēts šā likuma
5.panta pirmajā daļā, ir valsts uzraudzībā un kontrolē un atbilst normatīvo
aktu prasībām, Pārtikas un veterinārais dienests tiem piešķir atzīšanas
numuru. Pārtikas uzņēmumus, kuru darbības veids nav minēts šā likuma 5.panta
pirmajā daļā, reģistrē Pārtikas un veterinārais dienests, piešķirot tiem
reģistrācijas numuru. |
|
|
|
|
|
9.
Pārtikas uzņēmumi, kuri vēlas iesaistīties pārtikas apritē līdz šā likuma
5.panta ceturtajā daļā minēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās
dienai, darbību drīkst uzsākt tikai pēc tam, kad saņemta Pārtikas un
veterinārā dienesta atļauja. |
|
|
|
|
|
10.
Pārtikas uzņēmumi, kuri nav iesaistījušies pārtikas apritē līdz šā likuma
5.panta ceturtajā daļā minēto Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās
dienai, darbību drīkst uzsākt tikai pēc pārtikas uzņēmuma atzīšanas vai
reģistrācijas numura saņemšanas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. |
|
|
|
|
|
|
12.
Papildināt likumu ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā
redakcijā: "Informatīva atsauce uz
Eiropas Savienības direktīvu |
|
|
|
13.Papildināt
likumu ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā: "Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības
direktīvu |
|
Likumā iekļautas tiesību normas, kas
izriet no Padomes 1989.gada 14.jūnija direktīvas 89/397/EEK par pārtikas
produktu oficiālo kontroli, un Eiropas Parlamenta un Padomes 2000. gada 20.
marta direktīvas 2000/13/EK par dalībvalstu likumu tuvināšanu attiecībā uz
pārtikas produktu etiķetēm, pasniegšanas veidu un reklāmu. |
|
|
|
Likumā
iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1989.gada 14.jūnija
direktīvas 89/397/EEK par pārtikas produktu oficiālo kontroli, un Eiropas
Parlamenta un Padomes 2000. gada 20. marta direktīvas 2000/13/EK par
dalībvalstu likumu tuvināšanu attiecībā uz pārtikas produktu etiķetēm,
pasniegšanas veidu un reklāmu. |
|
Pārejas noteikums Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē
Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi Nr.303
Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā(Latvijas Vēstnesis, 2004,
16.nr.). |
|
|
|
Pārejas noteikums Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē
Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi Nr.303
Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā(Latvijas Republikas Saeimas
un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2004, 14.nr.). |