Saeima lems par pārtikas produktu ražošanas valsts norādīšanu veikalos

(24.04.2024.)

Saeima ceturtdien, 25.aprīlī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Pārtikas aprites likumā, kas paredz pārtikas tirdzniecības vietās norādīt pārtikas produktu ražošanas valsti – rakstveidā vai ar attiecīgās valsts karoga attēlu. 

Tāpat galīgajā lasījuma Saeima lems par likuma izmaiņām, lai Valmieras pilsētas pašvaldība, veidojot nacionālas nozīmes industriālo centru, varētu pagarināt zemes nomas vai apbūves tiesības termiņu investoriem. 

Otrajā lasījumā rīt plānots skatīt Kriminālprocesa likuma grozījumus, kas paredz nosacītu notiesāšanu turpmāk aizstāt ar probācijas uzraudzību, un Izglītības likuma grozījumus, kas paredz iespēju skolām pārmeklēt skolēnu mantas gadījumos, kad pastāv pamatotas aizdomas par vardarbības draudiem vai citiem nozīmīgiem drošības riskiem. Tāpat otrajā lasījumā paredzēts skatīt Enerģētikas likuma grozījumus, kas citastarp paredz iespēju atlikumsiltumu izmantot siltumapgādē. 

Deputāti pirmajā lasījumā lems par grozījumiem Zemessardzes likumā, kas noteic, ka valsts aizsardzības dienesta karavīrus varēs apmācīt arī zemessargi.   

Deputātiem rīt būs jālemj arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, tostarp par rosinātajām izmaiņām administratīvo teritoriju regulējumā, kā arī par grozījumiem, lai kredītiestādēm noteiktu minimālās prasības skaidras naudas pieejamības nodrošināšanā iedzīvotājiem. Tāpat deputāti lems, vai komisijām nodot Izglītības likuma grozījumus, kas paredz profesionālās kompetences pilnveides laikā ieviest stipendiju pedagogiem, kuri ieguvuši skolotāja kvalifikāciju darba vidē balstītajā otrā cikla augstākās izglītības studiju programmā. 

Darba kārtībā ir arī lēmuma projekta par kolektīvā iesnieguma “Atcelt pensijas aplikšanu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli” turpmāko virzību, kā arī deputātu pieprasījums satiksmes ministram Kasparam Briškenam par atlaižu atcelšanu reģionālajos komercreisos. 

Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā ir iesniegtas arī vairākas izmaiņas, tostarp Ministru kabinets lūdzis darba kārtība iekļaut grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību, un tie plānoti, lai finanšu ministrs varētu izmantot valsts budžeta naudas līdzekļus, tostarp aizņemoties, kapitālsabiedrību, kurās valstij ir izšķiroša ietekme, fiksēta ienākuma vērtspapīru iegādei. Tāpat Ministru kabinets rītdien lūdzis nodot komisijām likumprojektu, kas paredz Varakļānu novadu pievienot Madonas novadam. 

24.aprīļa Saeimas sēdes apstiprinātajā darba kārtībā ir 25 jautājumi. Pēc sēdes plānota atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 4.maijā
09:45  Saeimas Prezidija sēde
10:30  Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
12:00  Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai
13:15  Kopīga fotografēšanās
14:00  Baltā galdauta svētki ar 4. maija Deklarācijas kluba biedriem